《罐頭答案思維》

《罐頭答案》

朗媽媽並唔係一般嘅幼兒教育工作者或者學術科老師。 我嘅Domain 係心理學。 好多時家長向我發問 有關育兒問題, 一般嚟講我都會先從兒童心理帶出 我觀察到的現象。 通常家長會有兩種分野:第一種係好高興我願意從我嘅專業角度作出分析,他們會好樂意聽有關兒童心理嘅分析, 亦會相對應地提出討論性問題。 這些「諮詢性討論」我都會很樂意回答。

而另一種 相對對於分析 不感興趣, 他們傾向尋求方法尋求答案, 對於我作出嘅分析,我睇得出佢哋並沒有聽進去。 相反 他們會鍥而不捨重複又重複 地問同一條 建議性的問題。例如:「 咁即係轉唔轉校好呀?」,「 咁即係留唔留班好呀?」,「 咁即係參加咩興趣班好呀?」等等。

某程度上朗媽媽對於「罐頭答案」有些微反感。 其實 我大可以 千篇一律地提供罐頭答案, 這些臨床觀察而生出來的心理學分析都是以我嘅 專業額外提出給家長的。 當然如果 我發現家長吃不消,或者家長根本沒有興趣聽 我就可以省下來。 但我對於不負責任的「罐頭答案」亦不會鼓吹。

回顧我哋作為家長, 其實 如果我們都把罐頭答案作為學習目標, 那麼小朋友也會 複製 這種罐頭式的學習態度, 我們可以自己思考一下: 「罐頭答案思維」應用在我的孩子身上會有什麼反效果??

共勉之🌹